PEC Zwolle en Regio Zwolle United zijn in het seizoen 2022-2023 van start gegaan met ‘Community Champions’. Een uniek concept wat past in het programma ‘Maatschappelijke Diensttijd’ (MDT) van de Rijksoverheid. Clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie gaan, in samenwerking met de Eredivisie en de European Football for Development Network (EFDN), jongeren tussen de 12 en 30 jaar begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Bij PEC Zwolle gaat het om in totaal minimaal 240 jongeren tussen de 16 en 27 jaar (80 per seizoen).
Jouw voorsprong!
In zestien weken werken de jongeren bij PEC Zwolle aan hun voorsprong. Dit doen zij onder begeleiding van onder meer een jobcoach en een jongerenwerker. Hierbij staan onderstaande thema’s centraal:
- Sportvaardigheden (werk aan je fitheid en ontdek diverse sporten)
- Sociale vaardigheden (iets doen voor een ander door maatschappelijke bijdragen)
- Werknemers vaardigheden (ontdek je talent en maak kennis met het bedrijfsleven)
Als Community Champions ontdekken de jongeren (nieuwe) talenten bij zichzelf, ontmoeten ze nieuwe mensen en doen ze iets voor een ander. Zo komt de ene deelnemer er bijvoorbeeld achter dat hij of zij het organiseren van evenementen erg leuk vindt, terwijl een ander zich juist heel comfortabel voelt bij de marketing hiervan of juist bij het werken met zijn of haar handen. Deelnemers krijgen de kans om aan de slag te gaan bij een partner / sponsor van de club, en maken wekelijks kennis met (nieuwe) sporten.
Brede oriëntatie op arbeidsmarkt
Het doel van Community Champions bij PEC Zwolle is om jongeren een brede oriëntatie op de arbeidsmarkt aan te bieden en om zekerder te worden van hun vaardigheden, zodat zij eenvoudiger en met meer zelfvertrouwen het bedrijfsleven weten te vinden en/of doorstuderen om hun doelen te bereiken.
Officieel MDT-certificaat
Naast het opdoen van ervaring kunnen de jongeren punten verdienen door hun inzet en ontwikkeling. Deze punten worden uiteindelijk ingewisseld voor officiële PEC Zwolle merchandise als bijvoorbeeld sportkleding en wedstrijdtickets. Bij afronding van het traject ontvangen de jongeren een officieel MDT-certificaat waarin staat welke eigenschappen zij ontwikkeld hebben. Het certificaat kunnen ze op hun CV plaatsen.