Op woensdag 9 april vonden op de KNVB Campus in Zeist twee bijzondere evenementen plaats met als thema: iedereen welkom in de sport. Meer dan 100 G-voetballers uit Overijssel gingen met elkaar de sportieve strijd aan, terwijl ruim 30 beleidsmakers uit de sport elkaar troffen in het Trainingscentrum van de voetbalbond. Het werd een prachtige en zonovergoten dag vol sportplezier, nieuwe ontmoetingen en inspiratie.
Special Cup Overijssel is onderdeel van de maatschappelijke samenwerking tussen de foundations van de vier Overijsselse betaald voetbalorganisaties. Samen met Sportnetwerk Overijssel en de steun van provincie Overijssel zetten de clubs zich in voor doelgroepen binnen drie maatschappelijke thema’s: iedereen welkom in de sport, van jongs af aan vaardig in bewegen en leesvaardigheid. De samenwerking omvat drie actielijnen: een gezamenlijke activiteitenagenda, leren van elkaar en versterken van het lokale en regionale netwerk. Alles kwam deze middag samen op een inspirerende locatie.
Een gezamenlijke start
Frank Paauw (bondsvoorzitter KNVB) opende de dag met een hartelijk welkom en sprak daarbij zijn trots uit als gastheer van de middag. Na een gezamenlijke lunch en een fotomoment voor het Bondsbureau startte het inhoudelijke programma onder leiding van dagvoorzitter Alex van de Vosse (Sportnetwerk Overijssel), terwijl op het officiële trainingsveld van Oranje het toernooi van start ging.
Nog veel te winnen
De themabijeenkomst werd afgetrapt met een vraaggesprek met Frank Paauw. Hij sprak over inclusie binnen het voetbal, benoemde de ontwikkelingen die er zijn en stappen die worden gezet samen met partners. Tegelijkertijd gaf hij ook aan dat er nog voldoende uitdagingen zijn als het gaat om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het voetbal voor mensen met een beperking. Als we hierin stappen willen blijven zetten, moeten we dit écht willen met elkaar. Binnen de bestuurskamers en daarbij ook binnen de cultuur van de clubs en verenigingen. Dat betekent dat we keuzes moeten durven te maken, zonder dat het ‘modieus’ wordt. Het moet structureel op de agenda staan en alle betrokkenen moeten investeren als het gaat om kennis, activiteiten en middelen.
Normaal als het kan, speciaal als het moet
Praktijkdeskundigen Jeroen Schuitert (CP-team KNVB) en Him de Loper (Passend Voetbal KNVB) deelden ook hun ervaringen en kennis over aangepast sporten. Jeroen vertelde over zijn persoonlijke ervaringen in de sport en zijn rol binnen het nationale CP-team (voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben). Hij maakt sinds 2014 als vaste waarde onderdeel uit van het nationale team en is daarnaast ook als voetballer actief bij zijn lokale voetbalvereniging in Enter. Op deze manier is Jeroen zowel ‘normaal’ betrokken bij zijn vereniging en in het ‘speciaal’ bij het CP-team van Nederland.
Him lichtte toe hoe de KNVB aangepast sport aanmoedigt en welke rol gemeenten, amateur voetbalverenigingen en betaald voetbalorganisaties daarin spelen. De ambitie van de voetbalbond hierin is om zoveel mensen aan het voetballen te krijgen met zogenaamde ‘ABC-voetbal’, waarbij de A staat voor amputatie. B voor blind. De C is voor CP-voetbal. De E voor elektrisch (rolstoel). F voor frame-voetbal en de G voor G-voetbal. Leuk feitje. De G staat niet voor ‘gehandicapten’, maar is simpelweg de eerstvolgende letter in het alfabet.
In gesprek met elkaar
In het laatste onderdeel van de bijeenkomst gingen de deelnemers met elkaar in gesprek door middel van een aantal stellingen. Het doel was om samen te kijken wat er nodig is voor een inclusievere sportwereld. De stellingen gingen over verschillende thema’s, zoals de rol van gemeenten, de waarde van aangepaste sportinitiatieven en hoe belangrijk rolmodellen zijn binnen verenigingen.
De aanwezigen waren eensgezind over het feit dat sport, en dus ook aangepast sporten, een basisrecht moet zijn. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te kunnen sporten, waarbij aangepast sporten niet ‘gemedicaliseerd’ moet worden. Sporten gaat in de basis om plezier maken en bewegen. En hoe eerder we kinderen dit laten ervaren, hoe beter.
De bijeenkomst zorgde voor waardevolle gesprekken en inspiratie om samen te blijven werken aan een sportomgeving waarin iedereen zich welkom voelt. Deelnemers aan de bijeenkomst waren naast de clubs, provincie en KNVB ook de gemeentes Zwolle, Almelo, Dronten, Ommen, Rijssen-Holten en Hattem, net als CALO Windesheim, SportService Zwolle, Sportbedrijf Almelo, Sportbedrijf Deventer en Univé.
Prachtige eerste editie Special Cup Overijssel
Naast de themabijeenkomst vond ook de Special Cup Overijssel plaats op de KNVB Campus. Naast de teams van de betaald voetbalorganisaties FC Twente, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles en PEC Zwolle, had ook elke club ook een amateur voetbalvereniging uit de regio uitgenodigd; ook HVV Tubantia / K.S.V. Achilles ’12, sv Colmschate ’33, Oranje Nassau Almelo en ASV Dronten namen deel.
Fotografie: Time to Speak